Kotva

Řeznická soutěž

Naši řezničtí borci, jako jediní zástupci z Ústeckého kraje ukořistili ve Valašském Meziříčí cenné kovy! ...
Více informací

Jak na přihlášku

...
Více informací

Nabídka oborů pro školní rok 2024/2025

...
Více informací

Jsme na youtube

Více informací v sekci O škole - Propagace školy...
Více informací
Zřizovatel

Aktuality
Třídní schůzky
18.4.2024

Srdečně zveme zákonné zástupce na třídní schůzky, které se konají dne 18.4.2024 od 16:00. Rozpis jednotlivých tříd bude k dispozici na recepci školy.

Bakaláři

Facebook

 

 

Instagram

Mapa webu

Erasmus+ Katowice výzva 2018

Vloženo: 26.11.2018 | Autor: Prochazka | Zobrazeno: 222x
Název projektu: Na zkušenou do zahraničí Číslo projektu: V rámci mezinárodního projektu Erasmus+ do kterého je naše škola zapojena se žáci účastní odborných 14denních stáží, kde získávají nové odborné znalosti a dovednosti.

Ve dnech 14. 10. 2018 – 26. 10. 2018 se žáci zúčastnili odborné stáže v Polsku ve městě Katowice. Celkem vyjelo na zkušenou 16 žáků – z toho bylo 8 žáků oboru cukrář, 3 žáci oboru kuchař a 5 žáků oboru číšník. Žáci vykonávali odbornou stáž na prestižních odborných pracovištích. Cukráři rozšiřovali svoje odborné znalosti a dovednosti v prestižní cukrářské firmě Bonczyk - na naší škole již získali odborné dovednosti na odborném výcviku.

Již získané dovednosti využívali při plnění zadaných pracovních úkolů a zároveň svoje odborné dovednosti rozšiřovali a další odborné zkušenosti – jednalo se především o výrobu dortů, které se učili potahovat vyrobenou fondánovou hmotou, učili se zdobit dorty – zde získali odbornou zkušenost při vytváření různých marcipánových výrobků potřebných na dozdobení dortů např. růžičky z marcipánu, zvířátka z marcipánu, různé marcipánové figurky. Dále si poprvé vyzkoušeli foukání karamelu, jablka z karamelu a mnoho dalších cukrářských výrobků. Kromě zkušenosti s výrobou dortů si vyzkoušeli i výrobu pekařských výrobků např. různé druhy chleba, vytváření ozdob na pekařské výrobky. V rámci odbornosti poznali nové technologické postupy při výrobě cukrářských a pekařských výrobků a vyzkoušeli si výrobky, které jsou zcela typické pro polskou cukrařinu. V průběhu stáže se žáci oboru cukrář zúčastnili cukrářského festivalu „Cake festival“ kde získali inspiraci na vytvoření vlastních dortů a měli možnost zakoupit si ingredience a nástroje na tvorbu cukrářských výrobků.

Žáci si přivezli na ukázku dorty vyrobené v Polsku na odborném pracovišti. Byla uspořádaná prezentace těchto výrobků a zároveň ochutnávka polských cukrářských výrobků, které žáci sami připravili. Na tuto prezentaci byli pozváni rodiče žáků, zaměstnanci, zástupci městského úřadu, ostatní žáci, kteří ocenili snahu a získané odborné dovednosti žáků

Kuchaři a číšníci rozšiřovali svoje odborné znalosti a dovednosti v restauraci Marysin Dvór, kde vykonávali odboru stáž na pracovištích kuchyně a restaurace.

Žáci těchto oborů též využívali při plnění pracovních úkolů již získané odborné znalosti a dovednosti na odborném výcviku naší školy a dále je ve svém oboru rozšiřovali o další odborné zkušenosti. Kuchaři se naučili více dbát na pořádek na pracovišti, připravit si pracovní prostředí, naučili se pracovat rychleji, pečlivěji a v přiměřeném čase zvládnout přípravu surovin na konkrétní polské pokrmy. V rámci stáže poznali nové technologické postupy, vyzkoušeli si přípravu základních polských pokrmů, ale též i polských specialit. Číšníci se zdokonalili v přípravě pracovního prostředí, pomáhali při prostírání stolů na každodenní provoz restaurace, ale zároveň se podíleli i na přípravě restaurace na různé společenské akce např. svatba, konference, porady. Na těchto akcích žáci ocenili především zkušenost s obsluhou většího počtu zákazníků.

Kromě odborných znalostí a dovedností se zdokonalili v základních polských frázích, zdokonalili se v anglickém jazyce a překonali jazykovou bariéru. Poznali, že dokáží pracovat v novém pracovním prostřední, v novém kolektivu, získali větší sebevědomí a převzali zodpovědnost za plnění zadaných úkolů.

Ve volném čase se žáci seznámili s historií města Katowice, navštívili tamní památky, seznámili se s polskou kulturou, navštívili sportovní areál, společně si zahráli bowling.

Žáci byli z odborné stáže velice nadšeni a rádi by se účastnili i dalších nabídek při mezinárodní spolupráci.

 

 

 

 

 

Fotogalerie Číšníků

Tato webová stránka používá cookies
Tato webová stránka používá nezbytné technické cookies pro zajištění správné funkcionality webu.

Dále může web používat cookies pro analýzu pohybu uživatelů na webu a pro reklamní účely.

Pokud tomu tak je, naleznete v nastavení níže.
Nastavení cookies
Tyto webové stránky využívají cookies pro zajištění správné funkcionality webu, pro analýzu pohybu uživatelů na webu a pro reklamní účely. Zde můžete přijmout či odmítnout některé druhy cookies, které nejsou nezbytné pro základní funkcionalitu webu. Svůj souhlas můžete kdykoliv v budoucnu odebrat či znovu udělit.
Základní technické cookies
Tyto cookies jsou nutné pro základní funkcionalitu webu. Patří sem například přihlašování uživatelů, nebo uložení informací o souhlasu s ostatními cookies.
Analytické cookies
Analytické cookies ANONYMNĚ ukládají data o pohybu na stránkách, stráveném času u jednotlivých stránek apod.