Kotva

Potravinová sbírka 2019

Žáci oboru Operátor skladování znovu pomáhali v sobotu 23. 11. 2019 při organizování Národní potravinové sbírky na prode...
Více informací

Stolní tenis

Turnaje ve stolním tenisu 22.11.2019 se zúčastnilo bezmála 50 žáků....
Více informací

Muzeum čokolády

Pro zpestření teoretické výuky a hlavně rozšíření si obzorů vyrazili v pátek 25. 10. 2019 žáci 2. ročníku oboru Cukrář d...
Více informací
Zřizovatel

Aktuality
Jarní prázdniny
3.2.2020

Od 3. 2. do 7. 2. 2020 mají žáci jarní prázdniny.

Pololetní prázdniny
31.1.2020

31. 1. 2020 mají žáci jednodenní pololetní prázdniny

Pololetní vysvědčení
30.1.2020

30. 1. 2020 žáci dostanou výpis z vysvědčení za 1. pololetí

Bakaláři

Mapa webu

Muzeum čokolády

Vloženo: 4.11.2019 | Autor: Prochazka | Zobrazeno: 95x
Pro zpestření teoretické výuky a hlavně rozšíření si obzorů vyrazili v pátek 25. 10. 2019 žáci 2. ročníku oboru Cukrář do pražského Muzea čokolády v Celetné ulici. Pokud někdo čekal klasickou výstavu nejrůznějších čokolád v uzavřených vitrínách, velice se mýlil.

Vše začíná v dílně sira Henryho, který nás díky svému stroji času přenesl o několik staletí zpět za Mayi a Aztéky do střední Ameriky, kde jsme s nimi mohli ochutnat první nápoj z čokolády. V další místnosti jsme s flotilou Hernána Cortése dovezli kakaové boby do Evropy, popíjeli jsme čokoládový nápoj ze speciálních šálků na vídeňském dvoře. Prošli jsme uličkami staré Prahy a navštívili dům u Černého slunce, kde sídlila první výrobna čokolády.  V poslední části výstavy se díky informačním nástěnným panelům a interaktivním obrazovkám seznamujeme s vývojem továren na čokoládu nejen u nás ale i v zahraničí, vypijeme si kávu s pány Hrabalem a Ladou a nakonec vystojíme frontu v obchodě na pochoutku Metro. Kromě toho při ochutnávce poznáváme rozdíl mezi čokoládou vyrobenou z původní odrůdy Criollo a kříženou odrůdou Trinitario, získáváme první recepturu na tabulkovou čokoládu. Zúčastníme se ukázky výroby belgických pralinek, kde se dozvíme, jak se čokoláda temperuje a proč tímto procesem musí projít. Samozřejmě nechybí další ochutnávka a už scházíme do obchůdku, ve kterém nakupujeme nezbytné čokoládové suvenýry. Ještě naposledy koukneme pod ruce šikovným zaměstnancům, kteří nejrůznější čokoládové pochoutky vyrábějí přímo před zraky návštěvníků, a s muzeem se loučíme.

 

Ing. Monika Salačová