Kotva

Řeznická soutěž

Naši řezničtí borci, jako jediní zástupci z Ústeckého kraje ukořistili ve Valašském Meziříčí cenné kovy! ...
Více informací

Jak na přihlášku

...
Více informací

Nabídka oborů pro školní rok 2024/2025

...
Více informací

Jsme na youtube

Více informací v sekci O škole - Propagace školy...
Více informací
Zřizovatel

Aktuality
Odborné soutěže
23.4.2024

V sekci Akce školy - Soutěže koukněte na úspěchy našich žáků.

ZŘ Erban

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bakaláři

Facebook

 

 

Instagram

Mapa webu

Muzeum čokolády

Vloženo: 4.11.2019 | Autor: Prochazka | Zobrazeno: 575x
Pro zpestření teoretické výuky a hlavně rozšíření si obzorů vyrazili v pátek 25. 10. 2019 žáci 2. ročníku oboru Cukrář do pražského Muzea čokolády v Celetné ulici. Pokud někdo čekal klasickou výstavu nejrůznějších čokolád v uzavřených vitrínách, velice se mýlil.

Vše začíná v dílně sira Henryho, který nás díky svému stroji času přenesl o několik staletí zpět za Mayi a Aztéky do střední Ameriky, kde jsme s nimi mohli ochutnat první nápoj z čokolády. V další místnosti jsme s flotilou Hernána Cortése dovezli kakaové boby do Evropy, popíjeli jsme čokoládový nápoj ze speciálních šálků na vídeňském dvoře. Prošli jsme uličkami staré Prahy a navštívili dům u Černého slunce, kde sídlila první výrobna čokolády.  V poslední části výstavy se díky informačním nástěnným panelům a interaktivním obrazovkám seznamujeme s vývojem továren na čokoládu nejen u nás ale i v zahraničí, vypijeme si kávu s pány Hrabalem a Ladou a nakonec vystojíme frontu v obchodě na pochoutku Metro. Kromě toho při ochutnávce poznáváme rozdíl mezi čokoládou vyrobenou z původní odrůdy Criollo a kříženou odrůdou Trinitario, získáváme první recepturu na tabulkovou čokoládu. Zúčastníme se ukázky výroby belgických pralinek, kde se dozvíme, jak se čokoláda temperuje a proč tímto procesem musí projít. Samozřejmě nechybí další ochutnávka a už scházíme do obchůdku, ve kterém nakupujeme nezbytné čokoládové suvenýry. Ještě naposledy koukneme pod ruce šikovným zaměstnancům, kteří nejrůznější čokoládové pochoutky vyrábějí přímo před zraky návštěvníků, a s muzeem se loučíme.

 

Ing. Monika Salačová 

Tato webová stránka používá cookies
Tato webová stránka používá nezbytné technické cookies pro zajištění správné funkcionality webu.

Dále může web používat cookies pro analýzu pohybu uživatelů na webu a pro reklamní účely.

Pokud tomu tak je, naleznete v nastavení níže.
Nastavení cookies
Tyto webové stránky využívají cookies pro zajištění správné funkcionality webu, pro analýzu pohybu uživatelů na webu a pro reklamní účely. Zde můžete přijmout či odmítnout některé druhy cookies, které nejsou nezbytné pro základní funkcionalitu webu. Svůj souhlas můžete kdykoliv v budoucnu odebrat či znovu udělit.
Základní technické cookies
Tyto cookies jsou nutné pro základní funkcionalitu webu. Patří sem například přihlašování uživatelů, nebo uložení informací o souhlasu s ostatními cookies.
Analytické cookies
Analytické cookies ANONYMNĚ ukládají data o pohybu na stránkách, stráveném času u jednotlivých stránek apod.